Books,  Inspiration

Книгите, като моето средство да избягам

 

От както се помня обожавам да чета. Чета книги , списания, в интернет интересни статии ( почти не гледам телевизия и предпочитам да избирам информацията, която ме вълнува). Отделям на ден поне 1ч. за четене, защото така успявам да се отърся от ежедневието и да релаксирам максимално. Обичам да чета с чаша кафе през деня, на фона на лека музика- наскоро открих една поредица дискове, с музика от цял свят. За сега съм впечатлена от french cafe and italian music. Музиката я избирам според тематиката на книгата. Например, ако чета Елиф Шафак или Орхан Кемал, си пускам ориенталска музика( budda bar deep house mix 2017), за “Под небето на Тоскана” – италианска ( putumayo presents). Обичам и вечер да чета, когато всички в къщи спят, с чаша вино и пълна тишина.

Случвало ми се е да заспивам едва на сутринта, за да мога да прочета цяла книга. Между две книги  винаги си оставям няколко дни за размисъл и осъзнаване на съдържанието на последната прочетена, дори понякога си отбелязвам неща, които са ме впечатлили и ги прочитам отново. Ако някой автор ми допадне като начин на писане, винаги си купувам и други негови книги. Обичам да събирам книгите в поредици и колекции и да са запазени. Почти като мания ми е, както и събирането на списания. Именно това скоро ме ”отведе” в един страхотен свят-  пазара на книгите. Вече съм добавила около 10 групи във фейсбук за продажба и размяна на книги, както и сайтът http://knizhen-pazar.net.  От него успях да си купя за 2 седмици 50 книги- както за мен , така и за Вики, като ползвах 30% и 50% отстъпка от щандовете, а доставката ми беше само 2,80лв. Имате избор от над 700 000 книги.
Като цяло не харесвам любовни романи, избягвам и комерсиалните, тези с “крещяща” женска пропаганда също ( поредицата на Космополитън визирам ). Моята страст са класическите романи, исторически, величествени и вълнуващи. Когато има екранизация по някоя книга, винаги първо нея прочитам и едва тогава гледам филмът . От мама наследихме с брат ми , любовта към четенето. Може би и тя ми е повлияла на вкусът ми към отделните жанрове. От всичко прочетено през живота ми най-любим ми е Александър Дюма- препрочитала съм по десетки пъти “Граф Монте Кристо” , Графиня дьо Монсоро”, “Кралица Марго”, “Тримата мускетари”, изгледала съм и сериалите и филмите по тях- руските версии са най-велики. Обичам и ориенталската литература – имам всички книги на Елиф Шафак ( “Чест” и “Майсторът на куполи” са ми фаворити, “Любов”  също ми е любима, въпреки,че е доста тежка и я започвах два пъти, за да я прочета докрай и да ме разбие) ; Халед Хюсеин, който доста реалистично и завладяващо успява да нарисува времената на войни и макар да съм била едва на 5г. си спомням всичко от двете войни , преживени в Ирак със семейството ми (нямам търпение да излезе  новата му книга); а сега открих Орхан Кемал и чета в момента “Господарката”.
От класиките фаворити са ми “Дядо Горио” на Балзак и “Червено и Черно ” на Стендал, “Престъпление и наказание”- Достоевски и “Ана Каренина” (всичко на Толстой харесвам, а и като цяло руската литература), “Бел Ами” Мопасан.
Това са някои книги , които купих наскоро и предстои да ги прочета:

20170805_134546
И не на последно място една книга, която съм чела като дете няколко пъти , но не я разбирах и намирах за скучна, прочетена 1 седмица след смъртта на мама , ме накара да осмисля много неща- “Малкият принц”. Интересното е, че тази малка книжка я ползвам вместо картички към подаръци- обичам да пиша някакво послание и да остане за спомен, а какво по-хубаво може да направи една книга. Днес успях да си подаря и един страхотен копринен шал с мотиви от “Малкият принц”- в приказна кутия, с послание и много положителна енергия от “Лиса”. Можете да намерите страхотните неща на Калина в нейната фейсбук страница Лиса  .

Със сигурност пропускам и доста заглавия, които са ми любими, но мисля скоро да направя нов пост по темата. Така че, може да споделите кои са вашите книги , повлияли ви по някакъв начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *