Motherhood

Детокс на домът и душата

Детоксикацията на всичко около мен, стана моя лична философия. Вече знаете, че може да детоксикирате, освен тялото си, но и мислите си, мейла, приятелите си, дори домът си. След труден и мрачен период, всеки се опира на някакви свои си неща, които го мотивират и връщат към нормалният начин на живот. За мен този период разкарах, като… чистих. Много. И всичко.

Започнах с всичките си мейли, приложения в телефона и лаптопа. Преминах през обкръжението си- за почти 1г. мрачният ми и доста самотен период, успях да ”отсея” наистина стойностните хора, които мога да допусна до себе си и да кажа: заслужава си този човек. Преоткрих и малко, но стари приятелства.

Следващата ми и най-мащабна стъпка беше- детоксикация на моя дом. Накрая беше толкова освежаващо и отпускащо, прочистващо съзнанието, че дори достигнах до извода, че това е детокс и за душата ми. Осъзнах от около малко вещи има нужда един човек, за да живее щастливо и спокойно, колко пространств може да намериш и в най-малкото кътче или колко дрехи може да си забравил  в стремежът си да трупаш богатство и вещи. Замислете се – от колко дънки, всъщност , имате нужда? Аз имах 32 чифта. Всякакви. А последните няколко години носех само… 2 чифта!

За да достигна до кардиналното решение да се разделя с над 20 огромни икейски торби вещи, да изхвърля завинаги три 120-литрови  чувала с непотребни, счупени, износени вещи, пазени незнайно защо (вероятно сантименталност, но…) и да рециклирам също изключително голямо количество вещи , просто прочеох 2 книги- “Магията на подреждането”- Мари Кондо и “Малък наръчник по Хюга- Тайните за щастлив живот на датчаните”- Майк Викинг.

снимка: гугъл
снимка: гугъл

 

 

Вдъхновена от Хюга да започна това прочистване на всички пространства у дома, открих книгата и методът на Мари Кондо , с които ми беше супер лесно да постигна перфектен резултат. Препоръчвам ви да прочетете и двете книги и дано моят пост ви зареди с положителна нагласа.

 

 

 

 

   Разгледай. Отдели. Помисли. Раздели на 3. Рециклирай. Изхвърли. Подари. Продай.

 

 

Това са всички стъпки, обобщени и лично преминати от мен в този процес.

Минах през абсолютно всички стаи. Дори и на вики стаята и вещите минаха целия този процес. Разгледах внимателно и помислих, кое не съм ползвала последните месеци, дори 1г. Изненадах се колко неща не съм докосвала дажеи повече от 5г. Отделих всички тези ненужни за мен неща и ги оставих  на местата, в които до скоро са били. Просто за съпоставка. После помислих кое мога да преформя или поправя и да ползвам в бъдеще. Отделих всичко на три отделни купчинки- за изхвърляне със сигурност; за преправяне и ползване; за подаряване/продаване.  След това пуснах няколко поста в социалните мрежи и групи, за да споделя вещите си. Още първият ден успях да продам и да подаря нещата от едната купчина- цели 15 чанти!

На следващия ден се заредих с търпение и целият  ден премина в изхвърляне- но преди това ги сортирах за рециклиране. С ужас установих колко много химикалки, листчета, етикетчета, опаковки и пликчета имам. Никой няма нужда от 67 химикалки, нали?

Буквално за 2-3 дни успях да детоксикирам моят дом. Не беше леко начинание, но не ме и затрудни. Както споменах и по-горе, дори се чувствах супер щастлива след това. Сега ще ви споделя и “каналите” , по които успях да се разделя и освободя с доста неща. Успях и пари да спечеля, които инвестирах в нови книги, страхотни чантички за мен и Вики и някои козметични находки.

Къде продадох вещите си?

 • ОЛХ– тук , разбира се можем да продадем всичко и най-различно. Детските играчки и дрехи тук най-много се котираха и бързо ги продадох. Може да качвате безплатни обяви или да ги подсилвате, срещу минимално заплащане.
 • H&M– Може да не знаете, но всъщност те имат страхотна глобална кампания з арециклиране на дрехи. Ако имате стари,захабени. непотребни, скъсани, оцветени безвъзвратно дрехи, не се притеснявайте да ги съберете и приготвите в торби-аз ползвах хартиените на H&M, за д ами е по-лесно измерването. На ден може да предадете до 2 чанти със среден размер. Срещу всяка ще получите ваучер с 15% отстъпка от нови артикули. Вижте повече инфо в официалната им страница. Аз имах 6 средни торби и ги предадохме с Вики в 3 различни дни. Така и тя вче е запозната с рециклирането. 🙂

  Талоните зa отстъпка на H&M
 • Shedd– интересно мобилно приложение, което помага да продадеш нови или полвани дрехи и аксесоари, или да си закупиш такива на приемливи цени. Малко по-бавно стана продажбата на моите неща тук, но все пак продадох над 10 артикула. Имат и бърза опция за сигурна доставка. Може да “следвате” любими ваши търговци или да ползвате хаштагове за лесно намиране.
 • Фейсбук– този метод също не го предпочитам, но има няколко интересни групи, особено за детски артикули, в които може спокойно да продадете запазени неща. Понякога има и измамни купувачи, които носят горчива нотка , за съжаление, но не е невъзможна продажбата.
 • Remix.bg – тук идва ред и на ремикс.бг, но не на последно място по важност, просто тук периодът за реализиране на продажба е малко по-дълъг. Въпреки това, съм доволна и очарована от високото ниво и начин на работа. Ползвах мобилното им приложение и се свързах с фейсбук профила си. Заявих доставка (безплатна в двете посоки) на remix Bag. Получих след 1 ден индивидуален ремикс плик, с баркод и личен номер, с който може супер лесно да проследиш пратката си след това. Напълних плика с всичко, което ми остана- ново с етикети, без етикети, старо, ползвано, но запазено. На следващия ден го предадох на куриер в офис, но имате опция да си извикате до вас куриер, който също е безплатен. След няколко дни проверих в приложенито, беше пристигнал при тях , имаше статус обработка и преглеждане. След още няколко дни видях, че статусът е променен на: в продажба и видях всеки един артикул, което беше допуснат до секцията за продажба, подробно описан, сниман и оценен със сума по тяхна преценка. Някои от нещата отковенно не ставаха за продажба и те са пуснати з арецаклиране. Имаше добавена символична сума във виртуалния портфейл за тях,което ме изненада. Хем не си изхвърлил неправилно вещите си, но и те не цапат природата, а и си получил някакви пари, макар и символични. След известно време видях продадените артикули от тях и разгледах сайта им. Със спечелените пари поръчах за мен и Вики по една дамска чантичка. Бяха обозначени, като неползвани и без следи, без етикет. Получих чисти и грижливо опаковани артикули, с ремикс етикети, фактура, ремикс кутия. Остана малка сума във виртуалният ми портфейл и тях ги пренасочих към банковата си сметка.
Моят remix Bag

 

Подарих и доста неща на мои близки и приятели, някои неща изпратих в домове и центрове. Включих активно Вики в целият процес, за да не се чувства пренебрегната. Дори тя сама избра от нейните играчки и дрехи, кое да подарим или продадем. Вече няколко месеца живеем с по-малко вещи, не се хвърлям към излишни или необмислени покупки и успях да отворя всяко едно кътче у дома.  Мога да ви дам още една идея- бонус: организирайте едно домашно парти , направете лимонада, коктейли и хапки, поканете ваши близки и приятели, или направете събитие във фейсбук и ще се изненадате колко щастливи ще се почувствате от промяната при подаряването/ продаването на ненужните ви вещи. Ще си доставите нужно удоволствие.

 

Какви са вашите трикове за организация и справяне с трупането на излишни вещи? Попадали ли сте на книги с философията на датчаните- Хюга и споделяте ли тяхното мислене? Ще се радвам да ми оставите коментари.

2 коментара

 • Даниела

  Здравейте,

  Днес намерих вашия блог и общо взето на един дъх чета статия след статия. Тази тук конкретно ме накара наистина да се замисля за моите събрани спомени и доколко вече са спомени. Благодаря за идеите и най-вече за размислите, които подтикнахте!
  В най-скоро време и аз ще направя едно почистване или по-скоро освеждаване и детоксикация 😛

  Все така позитивна бъдете! Чакам нови писаници 🙂

  Поздрави,
  Даниела

  • Aida_Esuayeh

   Благодаря ви, сърдечно <3 Доста време не съм обновявала блога, но вече съм активна и съм подготвила повече статии за семейството, домът и децата.
   Прегръдки,
   Аида Е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *