Inspiration,  Montessori world,  People

Нашият Монтесори свят

Малко, след като се роди Вики попаднах на статия свързана с Мария Монтесори. Стана ми супер интересно да разбера за нейните книги и трудове, в областта на детското развитие. Закупих си няколко книги, които по-скоро насочват родителите в тази област и как правилно да прилагат въпросният метод. Но по-задълбочена информация не открих в български сайтове, а в доста чуждестранни. Овен това открих една супер полезна група във фейсбук –  У дома по методът на Мария Монтесори. Но за нея малко по-надолу в текста ще опиша.

Коя е Мария Монтесори?

Мария Монтесори е родена на 31 август 1870г. в Италия. Тя става първата дипломирана лекарка в страната, като ивотът й става низ от много научни трудове, конференции,лекции, книги и съчинения за развитиео на децата. Вдъхновява се от трудовете на Е.О.Сьоген и Ф.Фрьобер и така създава своят метод, базиран на усещанията на децата и Аз-ът на всяко дете.

Тя е световно признат учен и получава разбиране и подкрепа от всички, с изключение на семейството си. Сега ще ви изненадам с един факт, тъй като доста често ми се  е налагало да оборвам мои приятели и познати за невярни твърдения. Скептично настроените често поставят моите разбирания за метода, както и  на по-върлите почитатели, с твърдението, че Мария Монтесори сама е дала своят единствен син в сиропиталище и е обикаляла света, в обучението на други хора в правилно родителтво. Всъщност това не е така. Тъй като аз самата се усъмних, как може хората да твърдят ,че не е почитала и гледала собствения си син, а в същото време той е нейн последовател и е помагал изклщчително много. Потърсих достоверни източници в чужди сайтове, откъси от биографични книги и текстове и намерих следното- Бащата на детето й  е отказал да сключи брак с Мария Монтесори, а я е принудил да избира между  2 варианта за нейния син. Единият- да го вземе при себе си и да получи неговата фамилия, вторият- да бъде изпратен в дом за сираци. Естествено тя избира да го изпрати при него, като всъщност той го оставя на свои роднини и така или иначе не се грижи въобще за него. Като за тези 15г., в които е отглеждан в друго семейство, баща му не го посещава нито веднъж. Сами разбирате, какво е било положението в консервативна Италия по това време. Мария Монтесори е посещавала Марио всеки уикенд, като през това време той не е знаел, че е негова майка, а учителка. Наричал я е дори “леля Мари”! Историята разказва,че след навършване на 15 години, Марио разбира цялата истина и се премества да живее при майка си, като се включва във всичките й дейности. Той продължава делото на живота й и дори оглавява Движението Монтесори.

Няма да коментирам ефекта от обучението на деца по метода на Мария Монтесори, защото той е изключителен. Ще ви разкажа как аз се докоснах до него и как аз го разбирам.

Със сигурност не се причислявам към върлите последователи, които са с почти фанатична нагласа. Обичам да чета доста и да се допитвам до различни източници, не само за въпроси свързани с Вики, но и за всичко. След това селектирам полезното за мен и всички неща, които ги разбирам и бих се приспособила към тях. Така стана и с Монтесори. Някои от нещата, всъщност се припокриват с неща, които съм виждала в методите на мама за възпитанието на мен и брат ми. Именно това и беше основната причина да се захвана по-сериозно с изучаването му и прилагане у дома. Тук ми помогна и вкючването ми във фейсбук групата ” У дома по Метода на Мария Монтесори”. От нея може да научите много неща, както и варианти как да изработвате материали сами, да изтеглите полезна информация и темплейти, да се запознаете с други родители, дори вие да споделите ваши идеи.

Ето и моите съвети за този метод:

  1. Първо се запознайте с колкото се може повече информация за Мария Монтесори и нейната философия (да, точно философия е) за отношението към децата. Много е важно първо да приемете , че детето ви е отделна личност и не трябва да го принуждавате да приема нищо, а вие сте човекът , който ще го подкрепя. Дори да е само на 1г.- то е личност.
  2. Не се впускайте в “в това течение” само защото е модерно. Ако в България Монтесори е отражение на популярно обучение, то в цял свят това е основното такова. Не е нужно да купите всички скъпи материали или всичко, което е с етикет “Монтесори” и да твърдите, че детето ви се обучава по този метод. Всичко идва от вашата нагласа и това, което вие самите давате за детето си.
  3. Подготвена среда- проучете и разберете какво всъщност означава “подготвена среда” за Монтесори и съставете план, как да я пресъздадете у дома. Това е едно от най-важните и основни неща в този метод.
  4. Освободете се от колкото се може повече ненужни вещи, играчки, материали, за да може детето да се фокусира върху важните неща.
  5. Научете се да правите (задължително с детето, според мен) вашите материали за обучение. Така и вие и детето ще оцените повече времето прекарано заедно и самите дейности.
  6. Следвайте темпото и сензитивните периоди на детето, а не вашите лични амбиции и убеждения за това, което детето ви трябва да знае/научи.
  7. Оставете детето ви да се справя с нещата, които иска само и помогнете единствено когато то поиска помощ или наистина виждате ,че то се нуждае от нея. Но със сигурност едно дете на 3г. може само да се храни, вместо вие да го правите като му давате с лъжичка. Още повече, ако чуете – Аз мога сам!
  8. Винаги говорете с детето си като с възрастен човек. Когато ви зададе въпрос, се опитайте да му отговорите наистина, а не да отбиете желанието му с “не знам” и да приключите темата ! Може спокойно да му споделите – В момента не знам, но искаш ли заедно да потърсим информация/ да разберем !
  9. Заложете на натурални, естествени материали или на такива, които сами сте си направили. Огледайте се в домакинството и ще намерите изключително много полезни неща, с които може да разкриете света за своето дете.
  10. Разкажете му и за лошите неща, лошите хора, за лошото време около нас. Трябва да сме максимално честни с детето си, ако искаме и то да е такова с нас. Аз разговарям с Вики за всякакви неща. Вместо да й забраня да излиза на терасата ни, която е на 6 етаж, просто съм й обяснила какво може да се случи и какви ще са последствията за нея, ако реши например да се покатери или да погледне през нея. От собствен опит знам, че колкото повече се забраняват неща и се крият от детето, точно те са най-вълнуващи за тях.
Класически материали за обучение, при методът на Мария Монтесори.

Така, например, у дома всички играчки и лични вещи на Вики са в нейната стая, апартаментът ни не е превърнат в детски увеселителен център. Всичките ни препарати, ножове, уреди, “вредни неща” за повечето родители са на видни места- тя ги вижда ежедневно, но знае кое за какво е и какво би следвало, ако ги ползва и то без наше разрешение. Вики се къпе сама, реже си сама банан, взима си храна от хладилника и си прави сандвичи, сипва си вода, полива си цветята, кара се на баща си,  че е разхвърлял, прави му кафенце, цапа и после си почиства сама. А е само на 4г.

Това са само част от ежедневните ни монтесори неща 🙂 В отделни постове ще пусна любимите ни книги за метода на Мария Монтесори, нашата подготвена среда, материалите, които сме си изработили сами с Вики, любимите ни магазини на тази тематика и блогове.

Благодаря ви, че следите нашият блог. Това ни мотивира да ви разказваме повече за нас и нашето ежедневие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *