Books,  Inspiration

Книжна пролет и панаири, панаири…

Постоянно чета в интернет и социалните мрежи, недоволството относно скъпите книги. Хората споделят, че това е основната причина да не четат или да не купуват книги. Този факт ме накaра да се замисля, дали наистина това може да е реална причина. Честно казано, потърсих статистики и всякакви класации, мнения на експерти и икономисти. Донякъде мога да се съглася за цената на книгите, спрямо ситуацията в България. Но за мен , това е пак един от начините, заложен в манталитета ни да сe оправдаваме. Начин винаги има. Стига човек да иска.

Виждам, напоследък в новинарските канали да бълват информация нон стоп за акциза на цигарите, за тези бездимните, за алкохола, за вълненията около летния сезон и дискотеките по морето. Не чух и не видях някой да роптае срещу данъка при книгите, който си е цели 20% (за справка , България е една от малкото държави в света! с толкова висок процент данък). В Англия няма данък върху книгите и детските дрехи, в други държави е от порядъка на 3%-5% до 10%. Въпреки тези цифри, ще споделя личното си мнение- българинът предпочита да вземе храна, алкохол и цигари пред това, да напълни кошницата с 2-3 книги месечно. Сами си направете сметка една кутия цигари и 1 бутилка водка/уиски/ракия колко струва и то за цял месец, в сравнение с 2-3-5 книги по 10-15-20лв – също на месец. Много отделят 100лв. за излизания по барове и дискотеки, за 1 вечер, но на  същите тези хора им се свидят 50-100лв на месец за книги. Общо взето смятам,че е въпрос на приоритети и оранизация. Разбира се, има изключения и не всички хора са така, особено предвид факта, че имаме най-бедният район в Европа.

Аз също не разполагам с много средства за книги, предвид това, че вече съм майка и приоритет е детето ми. Но пък максимално се възползвам от възможностите на онлайн книжарниците, намаленията, панаирите, всички игри и ваучери, които могат да бъдат ползвани. Средно пазарувам повече книги през пролетта и около коледните празници- тогава масово книгите са  с по 30%  и 50% намаление. Тук искам да добавя, че не тегля безплатни издания или разни качени по групи, дори за електронна книга- предпочитам да си платя. Предполагам, разбирате личните ми мотиви. 🙂

Ето и моите книги, които закупих от пролетното намаление по случай 24 май и Панаира на книгата пред НДК. Всички са общо около 170лв, но пък ще имам доста за четене и удоволствие и то за няколко месеца.

Споделете в коментар, от къде предпочитате да пазарувате- онлайн или класическа книжарница? Кои са вашите находки за пролет-лято 2018?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *