Montessori world,  Motherhood,  Без категория

Подготвена среда по Монтесори

След като ви споделих, кои книги и блогове са ми помогнали за запознанството ми с Мария Монтесори и нейната философия, идва ред и да ви покажа нашата подготвена среда у дома.

На първо място искам да ви напомня, че най-важното в случая е детето и неговото удобство, а не кое на вас ви е симпатично или ви харесва. Средата за детето трябва да е уютна, чиста, подредена, лесна за поддържане, в неутрални цветове- за да изпъкват материалите, с които то ще работи. Казвам материали, защото всъщност това не са играчки, а средства , с които детето работи(не играе) за да опознае света около него.

Средата трябва да е достъпна за детето- обезопасете където е необходимо, подредете само с неща, които то би използвало, оставете нещата за обучение, които в момента са на дневен ред на видно място, а другите приберете за следващия период на интерес. Осигурете на детето си подходящи атрибути за почистване и други такива, които присъстват в ежедневието ви- но да са с негови размери или поне да са му удобни. В магазините може да намерите много и изглеждащи реалистично метла, лопатка, четка за почистване.  Така, когато изцапа то само и с желание ще почисти след себе си.

Както вече съм споменавала, у дома не се толерира разхвърлянето и куповете с играчки навсякъде, особено с предтекст, че все пак имаме дете. Вики има собствена стая, в която са всичките й вещи- играчки, книги, дрехи, легло. Тя спи сама от 3 месечна възраст и реално е приела стаята си за нейно “царство” 🙂 Разбира се , че си играе и в останалата част от апартамента, но знае,че като свърши със заниманията си просто си прибира нещата в обособените места.

Максимално съм се постарала за нейната стая, въпеки, че постоянно ми хрумват нови идеи, а и се придържам към нейните настроения и умения. За 4 години съм променяла стаята й 6 пъти, но не кардинално- просто съм освежавала и махала ненужните вече неща. Стаята й е само 8кв.м., но позволява доста възможности.

Ето моят списък за една детска стая, подготвена среда:

  1. Легло с подходящи размери.

Според методът на Мария Монтесори, още от най-ранна възраст е хубаво да поставите дори бебешкото матраче  на пода. Така бебето ще има свободата да се движи и да не се наранява от падане от високо легло. Всички легла на Вики са  от Икеа. Последното е трансформиращо се в по-голямо.

  1. Шкафове.

Аз предпочитам откритите без чекмеджета и врати шкафове, така има по-лесен достъп до вещите си. Ползваме различни кошнички и платнени кутии, които освен че придават уют, но са и леки и удобни за Вики. Ще спомена и лесното почистване, както и лиспата на риск от удряне и щипване на някое малко пръстче.

  1. Одеала, килими, възглавници.

Всичко е в светли цветове, от естествени материи, за да не дразнят кожата. Единственият акцент са розите в нейната стая, но така тя казва,че се чувства в приказна градина 🙂 Задължително е при Монтесори е да подсигурите на детето малки постелки, които д абъдат ползвани при работа/игра. Те трябва да са в неутрален естествен цвят, за да може при подреждането на материалите  детето да се фокусира върху тях, а не върху картинката на килима,  да кажем. Аз съм взела на Вики няколко в бежов цвят , които са й удобни и лесни за сгъване. Дори тя си ги е разпределила- една за легото й, друга само за материалите й по математика (явно й е лесно да ги подрежда), друга само за буквите и т.н.

  1. Дрехите.

Всичките й дрехи и аксесоари са в нейн гардероб, в нейната стая, на точно определи места. Тя си взима сама своите дрехи и не се случва да разхвърля или разпилее, защото обикновенно взима това, което е подред от купчинката с блузи, клинчта, рокли. Когато е лято в гардеробът й присъстват само летни дрехи и обратното, когато е зима- само дебели дрехи. Така избягвам абсурдните желания за обличане на лятна рокля с любимият й герой при -10градуса. Няма и тръшкане- тя просто не ги вижда.

В банята, редом до нашият кош за пране е нейният личен, в който тя сама си поставя  мръсните дрехи. Почти винаги я карам сама да ги слага и в пералнята. После е доволна от факта, че сама е “изпрала”. Тук мога да споделя,че й направих от един платнен кош за пране,малък простор за дрехи. Вече 1г. не й омръзва да си постира на него нейните чорапки и бельо, разбира се с малки дървени щипки. Струваше ми 6лв. точно, ако трябва да пресметна.

  1. Растения и цветя.

Поставете поне едно растение в стаята. Освен че е полезно за въздхът, помага и учи детето да се грижи за нещо/някой. Оставете грижите за растението изцяло на детето, може само да обсъждате с него, ако е забравило да го полее и то е изсъхнало или пък , ако прекалено много го полива. Наистина, покрай едно растение, може да извлечете максимално много знания.

  1. Обособете стаята в различни кътове.

Кът за четене до всичките книги; кът за почивка; кът за писане и работа; кът за азбуката и такъв по математика, а дори и за география, физика, ботаника; кът за игра. Това наистина помага на детето да изгради навици и усет към подреденото.

  1. В банята .

Тук също е важно всичко да е на правилното място. Вики има своя козметика, която е подходяща само за нея. Има си нейните кърпи и аксесоари. Поставени са на най-достъпните места за нея. Честно казано, тя знае кой рафт на кой е и дори не пипа нашите неща.

  1. Оставете стените чисти.

Никога не съм харсвала натруфените, натрупани, шарени детски стаи. Повечето си мислят,че на децата им това се харесва, но реално не  е така. Експлозията от цветове, материи, играчки, безумни комбинации по-скоро натоварват очите и съзнанието на детето. Така както телефоните и телевизията. Много често виждам у мои познати, забрана з агледане на телевизия, но в същото време детската стая е превърната в буквално кич и панаир. Реално детето започва да си играе само с 1-2 неща и всичко останало не го поглежда, именно заради тази експлозия от цветове.

За Вики съм избрала нежен пастелен синьо-зелен цвят и бял, основно за да избягам от клишираното розово за момичета. Скоро ще я боядисам отново, този път изцяло в бяло, защото вече имаме доста забавни материали за обучение, както и картини рисувани от Вики, които мисля, са на най-красиви и подходящи за стаята й. Освен това последните 2 боядисвания, включих и Вики- екипирана на 2г. тя боядисваше стените в стаята си. 2г. по-късно няма драскотина или нарисувано по тях от нея 🙂 Доста е съвестна , спрямо работата си.

Ето тук пък може да видите едно страхотно попадение и решение за стените и децата, от любимите ни Венета и Кайра.

В снимките , може и да разберете какъв стил е нашият дом. Допада ли ви, кое ви харесва или кое пък не смятате за убаво? Ще се радвам да споделите коментарите си с нас, а ако сте си харесали нещо от “стаята на Вики”, но не можете да се справите сами, ние двете с радост ще ви изработим срещу символична сума. 🙂

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *